Тестени розички със салам
За тестото:
20 г прясна мая,
200 мл вода ,100 мл прясно мляко
3 с. л. кисело мляко,
1 яйце и 1 белтък,
2 с. л. олио, 1 ч. л.
захар, 1 ч. л. сол,
брашно за средно тесто За солена плънка:
пресен салам
За сладка плънка:
плодове по избор (ябълки, круши, праскови или други)
пудра захар за поръсване и/или сладък сос по избор .Замесва се малко
тесто. Кръгчетата салам се разрязват на половина. Тестото се разточва и
се реже лента 2-2.5 см широка и дълга 10-15 см (според желаната големина
на розите). Салама се нарежда върху лентата, така че отдолу да остане
малко тесто, а отгоре да е кръглата част на салама, след което се завива
като роза. Запичат се малко в предварително загрята фурна, докато се
изпече тестото.
Тези рози могат да се направят и в сладък вариант - с ябълки, круши, праскови, като след изпичане се поръсват с пудра захар.
Също така може да си използва и бутер тесто, като се разточи преди това.
Няма коментари:
Публикуване на коментар