500 г брашно , 250 г царевичен грис за качамак , 1 кубче жива мая (42 г) ,1 ч. л. захар , 1 с. л. сол , 4–5 с .л. олио , 400 мл топла вода .Маята се смесва с малко от водата, захарта и малко от брашното. Оставя се да шупне на топло.
Брашното и грисът се разбъркват в купа и се прави кладенче. В него се
изсипва шупналата мая, солта, 3–4 с. л. олио и останалата вода.Замесва се меко и еластично тесто. Премества се в набрашнена купа и
отгоре се слага намазнено фолио за свежо съхранение. Оставя се да втаса,
докато удвои обема си (около 1 час).
Втасалото тесто се се оформя на хлябо. Слага се в
намазнена тава, поръсена с царевичен грис . Оставя се да втаса
Намазваме се със олио , размесено с вода и се пече в загрята на 220 градуса фурна за 15 минути.Хлябът се оставя да почине за малко преди да се нареже.
Няма коментари:
Публикуване на коментар