Общо показвания

Powered By Blogger

вторник, 18 септември 2012 г.

Пита за Кръстовден /Кръсташка







600 гр брашно, 1 супена лъжица захар, 1 щипка сол, 1 чаена льжица сода за хляб, 1 супена лъжица оцет, 300 мл вода
Пресяваме брашното и правим кладенче, в което добавяме солта и захарта. В чашка слагаме оцета и добавяме содата, като шупне добавяме кьм брашното, Дабавяме хладката вода и месим. Оформяме питка и вьрху нея поставяме кръстче, слагаме в намаслена тава и печем на 150 градуса до зачервяване.

Православната църква отбелязва на 14 септември църковния празник – “Въздвижение на Светия кръст Господен”, наричан от народа Кръстовден. На Кръстовден се “осветява” семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът. На този ден се спазва строг пост. Според народните представи от Кръстовден слънцето тръгва назад, връща се към зима, нощта и денят се кръстосват.

Свещеник обикаля домовете на вярващите и ги благославя със Светия кръст, поръсвайки ги със светена вода. За празника се раздават пити под формата на житни класове за цьрквата .Тази „житна жертва“ умилостивява стихиите, за да дарят стопанина с берекет. Първото откъснато грозде се освещава в черквата и се раздава за здраве и плодородие. и като грозд за лечителя ако сме били при такьв и ни е лекувал. За вкъщи се опича Кръстова пита (кръсташка) - обреден хляб с украса от кръст върху него. Когато се съберат домашните, се разчупва над трапезата и го наричаме "Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли", цялото домочадие повтаря словата. На трапезата трябва да има пита , жито, грозде, зелник, тиква.

Няма коментари:

Публикуване на коментар