Общо показвания

Powered By Blogger

неделя, 14 септември 2014 г.

Пита Житен клас за Кръстовден


По стар обичай на този ден жените ходят на църква, палят свещи за здраве и раздават питки под формата на житни класове в името на светия животворящ кръст Господен                           За тестото на житния клас:
350 г брашно
5 бр. белтъци
50 г масло
1 ч.л. сол
...За тестото на питката:
500-600 г брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 и 1/2 ч.л. суха мая
3 бр. жълтъци
50 мл олио
200 мл топло мляко,200 мл газирана вода
За глазурата:
2 бр. жълтъци, 1 с.л. вода
1 с.л. мед, 1/2 с.л. вода
Тестото за житния клас се разбива с миксер до хомогенност. От него с ръце се правят пръчици с дебелина 1 см и дължина 20 см. От останалото тесто се правят фитилчета с дебелина 2 см и дължина 10 см. С ръце се заострят крайчетата. Разрязват се на две. С помощта на ножица от половинките фитилчета се нарязват класовете. Омесва се гладко тесто за питката от продуктите. Поставя се на набрашнена повърхност. От хартия се прави дълга по-дебела лента. С нея се завързва тестото на 1/3 от дължината. Оставя се да втаса. След това внимателно питката се премества в тавичка и се маха хартиената лента. Отгоре се нареждат стеблата на класа като се мажат с разбити жълтъци за да залепнат. Житните класове се редят керемидообразно, за да наподоби житен клас. Обилно се намазва с разбит жълтък. Питката се пече 45-50 минути на 180 С. След като се извади от фурната се намазва с мед разбит с малко вода за лъскавина- той е по желание. По принцип лентичките които трябва да приличат на стьбло трябва да са до края и могат да се сложат повече цветчета но аз нямах време - бях отделила 10- 15 мин за приготвяне и не можех да си играя

Няма коментари:

Публикуване на коментар