Общо показвания

Powered By Blogger

неделя, 31 август 2014 г.

200гр спанак , 1краставица , 3-4репички ,1 варено яйце , 100 гр сирене фета Дресинга е от зехтин, лимонов сок (пресен,ако нямам слагам оцет ),горчица и мед

събота, 30 август 2014 г.

Пухкав хляб

300 мл топла вода
3с.л. зехтин
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
500 г брашно
20 г прясна мая
50 г разтопено масло .Замесваме меко тесто което оставяме на топло да втаса.Оформяме, намазваме с разбит жълтък и печем на 180 градуса

Пълнено пиле


1 пиле , 1 к.ч. ориз , 1 глава лук , 1 морков , 1 тарелка гъби , сол , черен пипер , масло , джоджен .За коричката на пилето - 2 с. л. соев сос,1 с. л. мед,3 с. л. зехтин,сок от 1 лимон,смлян черен пипер1 ч. л. горчица. Соевият сос, меда , зехтина,сока от лимона, черният пипер и горчицата се смесват и се разбъркват добре.Мажем пилето. Ако имаме време е хубаво да поседи 2-3 часа в хладилник , ако нямаме държим докато направим плънката . Лукът , морковът и гъбите се нарязват на дребно и се задушават в олиото до омекване. След това добавяме оризът и пържим до прозрачност .Плънката се овкусява със сол , черен пипер и джоджен . Пълним пилето и зашиваме . Слагаме пилето в намаслена тавичка , наливаме малко вода и печем на 180 гр . Периодично поливаме . Печем до зачервяване

Панирани пилешки филета с корнфлейкс и сусам



1кг пилешки филета или според членовете на семейството
1/2 ч.ч. бира
1- 2 с.л. брашно
1 с.л. галета
50 г корнфлейкс
сусам на вкус черен пипер
сол. Разделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме хубаво .Изсипваме ги в купичка ,добавяме сол ,черен пипер ,брашно ,галета ,корнфлейкса и сусама и разбъркваме .Добавяме бирата на малка струя за са получим гъста смес .Месото е хубаво да бъде изпържено предварително и след това овалваме в панировката и пържим до златисто

Мариновани пилешки пържоли

пилешки пържоли според членовете на семейството
Марината -
2 с. л. соев сос
1 с. л. мед
3 с. л. зехтин
сок от 1 лимон
смлян черен пипер
1 ч. л. горчица. Всички продукти за марината се смесват и се разбъркват добре.
Пържолите се заливат с марината и се оставят да престоят в хладилника 2-3 часа.
Маринованите пилешки пържоли се изпичат върху нагорещена и намаслена скара или се пьржат на тиган.

Печено пиле с мед и лимон

1 пиле , 1 с.л. пчелен мед,2 суп . лъжици лимонов сок, черен пипер , сол,1-2 с.л. олио или разтопено масло , розмарин или мащерка ,няколко скилидки стар чесън, 1 чаша бира или вино по желание , 1 кг картофи . Почистваме , измиваме и подсушаваме пилето . В отделен съд смесваме медът, 1 суп. лъжица лимонов сок ,2 пресовани скилидки чесън , розмаринa и олиото .Аз нямах пресен и сложих чаена лъжичка сух .В намаслена тавичка слагаме пилето , натъркваме го със сол , черен пипер и получената марината .Във вътрешността му изливаме другата лъжица лимонов сок и разнасяме с ръка .Наливаме чаша бира , вино или вода - по желание . Печем на 200 градуса като периодично поливаме , когато тръгне да се запича добавям картофите

Пиле върху сол

1 пиле , 300 гр морска сол .Пилето се измива, почиства и подсушава.Изсипваме солта в тавата и върху нея слагаме пилето . Печем до готовност . Получаваме пиле на грил

Печено пиле с мед и портокал

1 пиле , 1 портокал , 2 с. л мед , 1 с.л соев сос , 1 с. л масло , 50 гр бяло вино, черен и червен пипер ,1 ч. чаша вода . Пилето се с масло , поръсва се със сол , черен и червен пипер и се натърква хубаво . В съд се слагат медът, сокът от портокал, виното и соевият сос .Всичко се обърква много добре и получената марината се нанася с четка върху пилето. Така подготвеното пиле се оставя да се маринова 2 часа.Маринованото пиле се слага в тавичка, долива се зехтинът, смесен с водата. Първите 15 минути се пече на 200 градуса, след това фурната се намалява на 180 градуса . През10 - 15 мин поливаме пилето със соса да не загори .

петък, 29 август 2014 г.

Гризини със семена


350 г брашно
200 мл хладка вода
1 ч. л. суха мая
3/4 ч. л. сол
2 щипки захар
1 ч. л. семе от копър
2 с. л. сусам
1 ч. л. маково семе
3 с. л. зехтин

за поръсване:
от сол на вкус
зехтин на вкус ,семена . Брашното, подправките, маята и захарта се смесват. Прибавят се разбърканите вода и зехтин, и се посолява.
Всичко се разбърква и се замесва меко и еластично тесто (ако тестото стане твърдо, може да се долее малко вода). Оставя се на стайна температура, покрито с фолио или кърпа, да втаса за 1–1,5 часа.
После тестото се разделя на две равни части. От всяка част се нарязват 16–18 тънки ивици. Чрез издърпване се изтъняват и се овкусяват. Слагат се в тави, на дъното на които има хартия за печене . Намазват се със зехтин и се поръсват сьс сол.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор, за около 20 минути

четвъртък, 28 август 2014 г.

Гъбена супа с ориз

 500 г гъби,1 глава лук,1 бр. морков,2 домата (могат да бъдат и от консерва),1 ч.ч. ориз,магданоз,сол, черен пипер и оцет на вкус.Измиваме , почистваме и нарязваме лука , моркова и гъбите .Запържваме лука и моркова до златисто , добавяме гъбите и задушаваме за 5 мин .при непрекъснато бъркане .Доливаме вода и варим около 20 мин . Измития ориз добавяме към гъбената супа и варим до пълното му сваряване.Преди сервиране към супата добавяме магданоз, черен пипер и оцет по желание

Бухти

1 ч.л сол ,1 ч.л захар ,1 кофичка кисело мляко ,1 ч.л сода ,1 яйце ,брашно колкото поеме .Гасим содата в киселото мляко ,след това добавяме солта ,захарта и разбитото яйце.Тестото трябва да бъде меко ,но в същото време да не лепне .Не втасва . Разточва се на кръг с дебелина 2см ,изрязва се с фигурки и се пържи в силно сгорещено олио

Пита детелинка

1 кг брашно
100 мл. вода и 1 чл захар /за маята /
20 гр мая
1 с.л. сол
1с.л. захар
3 с.л. олио
400 мл. вода .Пресяваме брашното два пъти, слагаме солта и захарта и разбъркваме. В хладка вода с 1 ч.л. захар начупваме маята и я оставяме да направи капаче. Добавяме олиото, готовата мая и водата, която трябва да е хладка. Замесваме меко тесто, оставяме го да втаса. Оформяме питата и намазваме с жьлтьк и печем на 150 градуса до готовност

Хамбургери


Плънка - пушен кашкавал, шунка ,кисела краставичка ,лютеница
125 г масло
300 г кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л.сол
600 г брашно
яйце за намазване. Приготвяне :Угасваме содата в киселото мляко ( когато добавим содата към киселото мляко тя кипва и се надига ).Към киселото мляко добавяме разтопеното масло и солта . Сместа се разбърква добре и с брашното се замесва меко,еластично тесто.Когато удвои обема си разделяме тестото на топчета .разточваме на голяма кора , режем на крьгчета с чаша , поставяме крьгче шунка , кисела краставичка ,кашкавал, лютеница .Захлупваме с още едно кръгче . Оставаме да втасат пак и печем в загрята фурна на 200 градуса.

Гевречета


250 гр. брашно /стайна температура/,
1 яйце /стайна температура/,
50 грама разтопено краве масло,
1 равна ч.л. сол,
150 гр. топло мляко,
7 гр. суха мая (Dr. Oetker),
1 жълтък за намазване,
1 равна ч.л. захар .Разтваряте сухата мая в 50 мл. топло мляко, захарта и 1 с.л. брашно. Оставяте на топло да набъбне. Пресявате брашното, омесвате всички продукти /без жълтъка /. Приготвяме чрез месене 3-4 мин. меко тесто /ако е необходимо прибавете още брашно – 1/3ч.ч./. Оставя се да втаса 40 мин. на топло. Да удвои обема си. След това втасалото тесто се разделя на 16 парчета. От всяко се правят равномерни дълги 25 см. фитили. Оформят се като гевречета /формата на снимката/ Намазват се с разбит жълтък . Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се 18мин. на 170 градуса предварително загрята фурна /без включен вентилатор/. Изт .Иван Пейчев

сряда, 27 август 2014 г.

Пирожки със сирене

600 гр брашно ,300 мл хладка вода,1 пакетче суха мая или 20 гр жива ,1ч.л. захар.1 с л. сол. 200 гр краве сирене .Тестото само се забърква,намазва се с олио и се оставя да удвои обема си.С намаслени ръце вземаме топче тесто ,разтегляме ,слагаме натрошено сирене и оформяме на пура . Пържим до зачервяване

Сватбена погача 4



1 кг брашно
100 мл. вода и 1 чл захар /за маята /
20 гр мая
1 с.л. сол
1с.л. захар
3 с.л. олио
400 мл. вода .Пресяваме брашното два пъти, слагаме солта и захарта и разбъркваме. В хладка вода с 1 ч.л. захар начупваме маята и я оставяме да направи капаче. Добавяме олиото, готовата мая и водата, която трябва да е хладка. Замесваме меко тесто, оставяме го да втаса. Оформяме питата и намазваме с жьлтьк без фигурите, печем на 150 градуса до готовност

Пита Коледно ботушче



- 1 кг брашно
100 мл. вода и 1 чл захар /за маята /
20 гр мая
1 с.л. сол
1с.л. захар
3 с.л. олио
400 мл. вода
.Пресяваме брашното два пьти ,слагаме солта и захарта и разбьркваме .Вьв хладка вода с 1 чл захар начупваме маята и я оставяме да направи капаче . Добавяме олиото ,готовата мая и водата която трябва да е хладка .Замесваме меко тесто ,оставяме го да втаса.Оформяме ,мажем с разбит жълтък и пешем до готовност

Пита цвете 2


1 кг брашно
100 мл. вода и 1 чл захар /за маята /
20 гр мая
1 с.л. сол
1с.л. захар
3 с.л. олио
400 мл. вода
.Пресяваме брашното два пьти ,слагаме солта и захарта и разбьркваме .Вьв хладка вода с 1 чл захар начупваме маята и я оставяме да направи капаче . Добавяме олиото ,готовата мая и водата която трябва да е хладка .Замесваме меко тесто ,оставяме го да втаса.Оформяме ,мажем с разбит жълтък и пешем до готовност

вторник, 26 август 2014 г.

Погача конче за Тодоров ден




                                                           



 1 кг брашно,3 яйца, 300 мл. прясно мляко, 5 с.л. кисело мляко,1/2 опак. мая, 1 с.л. захар,1 с.л. сол,
1 с.л. маково семе, 1 жълтък.В широка тава се изсипва пресятото два пъти брашно , оформя се кладенче и в него се изсипват солта , захарта , маята , разтворена в малко вода , предварително разбитите яйца , прясно мляко и кисело мляко .От продуктите се омесва меко тесто което трябва да образува мехури. След това се намазва с олио и се оставя на топло да втаса.След като удвои обема си, оформяме по желание ,намазваме с разбит жълтък ,поръсваме с мак и печем до готовност .Изт . 1001 РЕЦЕПТИ

Много шоколадова торта Трюфел с бисквити





 Продукти:
500 г черен натурален шоколад (5 броя шоколад) 1 л сладкарска сметана 100 г масло 1 пакетче какаови чаени бисквити 2-3 суп. лъж. какаоПоставете маслото на стайна температура. Натрошете бисквитите в купа на ситно, смесете с маслото на парченца и с бързи движения доведете до хомогенна смес. Разстелете по дъното на тортена форма. Поставете в хладилник да стегне за поне 1 час.
Сметаната поставете в тенджера с двойно дъно или на водна баня. Загрейте. Поставете начупените на парчета шоколади и започнете да бъркате. Бъркайте на умерен огън поне около 20-30 минути докато сместа започне да се сгъстява. Когато се сгъсти отстранете от огъня и оставете да изстива като отново разбърквате от време на време. Преди да изстине напълно изсипете какаовата смес върху блата от бисквити, който вече е стегнал в хладилника. Отново върнете на студено поне за 2-3 часа.
Поръсете обилно с какао преди поднасяне на тортата.
Източник - аз жената бг

Пиде- турски плосък хляб

 300 мл. вода ,3с.л. олио,5000 г брашно ,1 чл сол ,1 чл захар ,1чл суха мая.  Пиде преставлява кръгъл плосък хляб, който отвътре остава кух. 1. Замесва се тесто от брашното , олиото , водата , солта , захарта и сухата мая  и се оставя да втаса . След като втаса, тестото се разделя на 4 части, всяка от тях се оформя топка. Разточват се до около 20 см в диаметър. Питките се намазват със олио и се покриват с фолио. Престояват на топло половин час .
Отново се разточват, този път докато станат дебели само 5 мм. Намазват се с разбит жълтък с вода и се пекат 10 минути на фурна, загрята на 200 градуса.
Сервират се топли. Идеални са за големи сандвичи, тъй като отвътре остават кухи.Изт - 1001 рецепти

Пита цвете




1 кг брашно
100 мл. вода и 1 чл захар /за маята /
20 гр мая
1 с.л. сол
1с.л. захар
3 с.л. олио
400 мл. вода .Пресяваме брашното два пъти, слагаме солта и захарта и разбъркваме. В хладка вода с 1 ч.л. захар начупваме маята и я оставяме да направи капаче. Добавяме олиото, готовата мая и водата, която трябва да е хладка. Замесваме меко тесто, оставяме го да втаса. Оформяме питата и намазваме с жьлтьк без фигурите, печем на 150 градуса до готовност

Пита маргаритка



 1 кг брашно
1 с.л. сол
5 с.л. захар
1 кофичка кисело мляко
3 яйца
3 с.л. олио
125г краве масло
1 с.л. оцет
1 кубче мая Брашното се пресява и в него се прибавят солта, захарта, разбитите яйца, разтопеното краве масло ,киселото мляко , оцета и олиото . Маята се разбива в 100 мл хладка вода с 1 ч.л. захар и 1 чл брашно . Като шупне се добавя към брашното.Замесва се меко тесто и се оставя на топло да втаса намазано с олио. Оформяме на топка която покриваме с листенца за да стане като цвете маргаритка . Оставяме да втаса.Намазваме с жълтък .Печем на 180 градуса до зачервяване

Шоколадова торта








ЗА БЛАТА ---- 300 г натурален шоколад ,
120 г меко краве масло 1 и 1/2 ч.ч прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
4 яйца
1 и 1/4 ч.ч. брашно
1 ч.л бакпулвер
1ч.л сода
1 ванилия
1/3 ч.ч какао Шоколадът, какаото, маслото и захарта се разтопяват на водна баня.Добавя се прясното мляко и се разбърква добре. Отделно се разбиват яйцата и към тях се добавя шоколадовата смес. Добавяме брашното със содата, бакпулвера и ванилията. Всичко се разбърква много добре. Сместа е за 4 блата от 20 см . Разделете на 4 , в тавичка с диаметър 20см се застила с хартия за печене или намазана с масло и се изсипва 1 част от сместа. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 20минути. Не трябва да се препича блата, за да остане сочен и влажен вътре.Така се изпичат и четирите блата.ЗА КРЕМА -----500 г шоколад (5 броя шоколад- аз вземам 3 млечни и 2 с ядки ) 1 л сладкарска сметана,,2-3 суп. лъж. какао .Загряваме сметаната на водна баня , добавяме начупеният шоколад и бъркаме на средна темперетура докато се сгъсти сместта .Когато се сгъсти отстранете от огъня и оставете да изстива . В намазнена разкопчаваща се тава слагаме блат , намазваме с крема . Редуваме блат , крем . Завършваме с крем и прибираме да стегне за една нощ в хладилника, хубаво е да има поне 6 часа за стягане . Когато е готова поръсвам обилно с шоколадови пръчици , украсата е от лимонови гризинки - те са купени


понеделник, 25 август 2014 г.

Тиганици

1 яйце, 100 гр кисело мляко ,1чаена лъжица сол , на върха на кафена лъжичка сода ,100 мл хладка вода , брашно колкото поеме . Яйцата се разбиват , добавя киселото мляко в което е разтворена содата за хляб ,брашно  до   гъстота  на кексово тесто.В тиган със  загрято олио и се сипва  супена лъжица от сместа и се настиска, разстила се с лъжицата и се пържи до зачервяване

Хрупкава баница с царевично брашно

http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D1%85%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%81-%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE


500 г кори за баница,4 яйца,1/2 ч.ч. олио,1/2 ч.ч. царевично брашно,300 г кисело мляко,10 г бакпулвер,250 г сирене,150 г извара/ аз сложих кашкавалена /,сусам, маково семе по желание .Разбиваме яйцата и към тях добавяме олиото, млякото, брашното и бакпулвера. В отделна купа натрошаваме сиренето. Смесваме сиренето с изварата и добавяме шипка сол.
Взимаме една кора и я намазваме по цялата повърхност, с тънък слой от яйчената смес. Върху нея се поставя още една кора, отново намазваме, след което повтаряме действието с трета и четвърта кора. Върху четвъртата кора ръсим от сместа със сиренето и изварата. Навиваме на руло корите и поставяме в намазнена тава, като леко подвиваме краищата. Така продължаваме и с останалите кори, като навиваме по четири. Наредената баница намазваме леко с мазнина по избор (зехтин, олио, разтопено масло), нарязваме на парчета и поръсваме по желание със сусам или маково семе.
Печем в предварително загрята на 190-200С градуса фурна. Печем до златисто - около 40 минути.Изт .- Веселият готвач

Пресни картофки с копър и чесън



 1 кг. пресни картофи (по-дребни),2-3 стръка пресен чесън,1 връзка копър,1/2 пакетче масло,
2 с.л. олио,вода.Измиваме картофките с четка ,оставяме ги цели ако са дребни или нарязваме в желана форма . Слагаме в тава , поливаме ги с разтопеното масло , посоляваме и наливаме вода до половината на картофките .Печем до готовност .Подправяме с копър и чесън . Източник на декорацията - ад сенсес

неделя, 24 август 2014 г.

Тутманик



600 гр брашно ,200 мл прясно мляко,200 гр  кисело мляко , 2 бр. яйца ,100 г разтопено масло + 100 мл олио,20 г прясна мая,1ч.л. захар,1 и 1/2 ч.л. сол,300 г сирене за плънка,шарена сол за поръсване .Маята  се разтваря в 1 ч.ч. хладка вода  с 1 чл захар и 1 чл брашно до получаване на гъста каша.  Замесваме  тесто  от пресятото брашно в което правим кладенче и изсипваме хладкото  мляко, яйцата/1 яйце и 1 белтък - жълтъка е за намазване /разтопеното масло , захарта и солта. Добавя се маята. Тестото трябва да бъде меко и лепнещо.Отавя се да втаса .Когато е готово разделяме на 4 топки .Всяка топка разточваме на кора, която поръсваме с олио , натрошено сирене,шарена сол и слагаме в намаслена тава   .Така редим корите една върху друга.Оформление - Валентина Зуркан

Зрял боб на фурна


500гр.боб,1 морков,2 червени сухи  чушки,3глави лук,2 домата,джоджен,1 чл червен пипер,щипка черен пипер,сол ,1 сл брашно

Бобът се накисва за няколко часа в студена вода,след това се вари до полуготовност заедно с чушките  .В олио запържваме лука и моркова , когато поомекнат и добият златист вид  добавяме червения  пипер който  се запържва за малко  и добавяме 1 равна лъжица брашно .След това добавяме  доматите   нарязани на дребно , оставяме няколко  минути  сместа да се сгъсти, след което махаме от котлона и я добавяме към боба. Овкусяваме със сол и  джоджен.

Сватбена пита 3



1 кг брашно
100 мл. вода и 1 чл захар /за маята /
20 гр мая
1 с.л. сол
1с.л. захар
3 с.л. олио
400 мл. вода .Пресяваме брашното два пъти, слагаме солта и захарта и разбъркваме. В хладка вода с 1 ч.л. захар начупваме маята и я оставяме да направи капаче. Добавяме олиото, готовата мая и водата, която трябва да е хладка. Замесваме меко тесто, оставяме го да втаса. Оформяме питата и намазваме с жьлтьк без фигурите, печем на 150 градуса до готовност