Общо показвания

Powered By Blogger

неделя, 28 септември 2014 г.

Улични банички







1 с.л. сол,1 с.л. захар ,3с.л. олио,1 с.л. оцет,около 500-600 гр. брашно - колкото ви поеме,300 мл хладка вода, жълтък за намазване .Плънка - сирене .В тава изсипваме хладката вода, в която разтваряме солта, захарта, олиото и оцета. Пресяваме брашното и замесваме гладко и меко тесто. Разделяме тестото на топки, които намазваме с олио или масло и увиваме във фолио. Оставяме 20 мин да се отпуснат .Всяко топче разточваме на правоъгълник ,поръсваме с олио и натрошено сирене и сгъваме на плик. Печем на 180 гр до готовност

неделя, 14 септември 2014 г.

Лучник с кромид лук ,праз и сирене

20 гр прясна мая,300 мл хладка вода,600 гр. брашно,5 сл олио ,1 ч.л. сол,1 чл захар .
За плънката:250 г краве сирене ,1 кг лук кромид лук ,1 стрък праз,10 с.л. олио,1 ч.л. червен пипер,2 с.л. джоджен,1 ч.л. черен пипер,1 с.л. чубрица,1 суха чушка.Лукът , празът и сухата чушка се изпържват.Малко преди да се махнат от котлона им се добавя червеният пипер .Като се охладят се преместват в купа ,подправят се с чубрицата и джоджена .Добавя се натрошеното сирене и всичко се обърква добре .Брашното се пресява.Добавя се солта ,разбърква се и се прави кладенче .В 100 мл хладка вода с 1 чл захар и 1 сл брашно начупваме маята и чакаме да образува шапка . Когато е готова маята я изсипваме при брашното ,добавяме олиото и водата и замесваме меко тесто . Оставяме да втаса .Готовото тесто разточвам на кора , върху нея изсипвам плънката и завивам на руло . Пече се в предварително загрята фурна до готовност

Пита Житен клас за Кръстовден


По стар обичай на този ден жените ходят на църква, палят свещи за здраве и раздават питки под формата на житни класове в името на светия животворящ кръст Господен                           За тестото на житния клас:
350 г брашно
5 бр. белтъци
50 г масло
1 ч.л. сол
...За тестото на питката:
500-600 г брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 и 1/2 ч.л. суха мая
3 бр. жълтъци
50 мл олио
200 мл топло мляко,200 мл газирана вода
За глазурата:
2 бр. жълтъци, 1 с.л. вода
1 с.л. мед, 1/2 с.л. вода
Тестото за житния клас се разбива с миксер до хомогенност. От него с ръце се правят пръчици с дебелина 1 см и дължина 20 см. От останалото тесто се правят фитилчета с дебелина 2 см и дължина 10 см. С ръце се заострят крайчетата. Разрязват се на две. С помощта на ножица от половинките фитилчета се нарязват класовете. Омесва се гладко тесто за питката от продуктите. Поставя се на набрашнена повърхност. От хартия се прави дълга по-дебела лента. С нея се завързва тестото на 1/3 от дължината. Оставя се да втаса. След това внимателно питката се премества в тавичка и се маха хартиената лента. Отгоре се нареждат стеблата на класа като се мажат с разбити жълтъци за да залепнат. Житните класове се редят керемидообразно, за да наподоби житен клас. Обилно се намазва с разбит жълтък. Питката се пече 45-50 минути на 180 С. След като се извади от фурната се намазва с мед разбит с малко вода за лъскавина- той е по желание. По принцип лентичките които трябва да приличат на стьбло трябва да са до края и могат да се сложат повече цветчета но аз нямах време - бях отделила 10- 15 мин за приготвяне и не можех да си играя

събота, 13 септември 2014 г.

Типово хляб

600 гр типово брашно,200 мл хладка вода,1ч.л. захар,1ч.л. сол, 1ч.л. суха мая,3с.л. разтопено масло, зехтин за намазване на тавата. Брашното се пресява и към него се добавя разтопеното масло. Сместа се стрива с пръсти до получаване на трохи. Добавят се захарта, солта, маята и внимателно се сипва водата. Омесва се тесто, което се поставя в намазнена със зехтин тавичка, покрива се с кърпа и се оставя да втаса, докато увеличи обема си.След това прехвърляме тестото в намаслена тава .Отново покриваме с кърпа и оставяме да втасва. Хлябът се пече в предварително загрята фурна на 180градуса.Печем до готовност.

Пухкав хляб със семена


500 г брашно
1 ч. ч. топла вода
1 к. ч. олио
1 пакетче суха мая
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
микс от семена за порьсване
Приготвяне:
Брашното се минава през сито и всички съставки се смесват. Меси се до меко не лепкаво тесто и се оставя да втаса. След като втаса се прехвърля в тава, покрита с хартия за печене, така, че хартията да излиза навън. Маже се с разбит жълтък и се ръси с микс от семена – мак, сусам, слънчоглед и др. аз си купувам готов микс от семена . Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато стане златна коричка. Проверява се дали хлябът е готов с клечка за зъби.