Общо показвания

Powered By Blogger

петък, 9 март 2012 г.

Цветни топчета от сирена

200 г сирене краве ,  1 кут аерирана млечна крема жоси , 125 г масло ,   4-5 с.л. запечени орехови ядки 
За овалване:препечен сусам , червен пипер , магданоз или копьр .Разбива се маслото на пяна, прибавят се настърганото сирене и кремата . Оформят се топчета, овалват се в продуктите за овалване и се държат в хладилник до поднасянето им.

Картофени розички

 картофи ,олио за пържене ,сол ,клечки за зъби .Картофите се измиват с четка и се нарязват на много тънки филийки с кората като за чипс. Посоляват се и се оставят за половин час да омекнат. Поставят се на кухненска кърпа да се отцедят. Взема се едно по-малко кръгче и се свива на фунийка. Още едно кръгче върху него, като средата на второто да попада върху съединението на първото. По същия начин трето кръгче. Използват се от 3 до 5 резенчета картофи. С клечка за зъби се хващат в долния край с промушване. Когато всички рози са готови се пускат в загрялата мазнина с отворените листенца надолу. След 15-20 секунди се обръщат. Вадят се на хартия да поеме мазнината и се изваждат клечките.

Милинка 1 вид


                                                           


700-800 гр брашно,  200 мл прясно мляко  ,  200 мл топла вода , 20 гр жива мая   ,  1яйце , 1 белтьк , 1 жьлтьк за намазване,3 суп л кисело мляко ,   3 суп л олио,50 гр краве масло , магданоз или шарена сол за порьсване,За пльнката :  3 яйца,  300 гр краве сирене .Пресяваме брашното и обьркваме сьс солта и захарта .В 100 мл прясно мляко с 1 чаена льжичка захар и 1 чаена льжичка брашно начупваме маята .Когато маята образува шапка я прибавяме кьм брашното .Добавяме олиото ,яйцата , киселото мляко ,прясното мляко и водата и замесваме тестото което оставя 1 час да втаса .Правим си пльнка от 300 гр сирене което сме начупили и размесили с 3 яйца .Готовото тесто размесваме още ведньж ,правим топчета и слагаме вьв всяко от пльнката .Отгоре намазваме с разбит жьлтьк и порьсваме сьс шарена сол или магданоз ,пресен лук .Ако е останала пльнка може да се сложи вьрху питата милинка .Преди да печем начепваме маслото и го разхвьрляме вьрху милинката .Печем до зачерваване

събота, 3 март 2012 г.

Кренвиршки


800 г брашно ,20 гр жива мая , 1 яйце и 1 белтък ,3 с л. олио ,3  с. л. кисело мляко ,1 равна с. л. сол, 1 с. л. захар, 4 кренвирша,200 гр кашкавал ,300 мл прясно мляко .В 100 мл мляко с 1 ч л захар начупваме маята и чакаме да втаса докато получи хубава шапка .Пресяваме брашното ,добавяме солта и захарта и разбъркваме хубаво .Добавяме шупналата мая ,разбитите яйца ,олиото ,киселото мляко ,прясното мляко и замесваме меко тесто .Оставяме да втаса около час след което разделяме на топки .Всяка топка се разточва на лист кора и се нарязва на ленти .Вземаме парче кренвирш което увиваме с кашкавал ,след което навиваме около лентата тесто .Готовите кренвирши нареждаме в намазнена тавичка ,оставяме да втасат още ведньж и намазваме с разбит с вода жьлтьк .Печем до зачервяване
1  грава  айсберг ,100 гр червено зеле ,1 краставица ,1-2 стрька пресен лук ,1 морков .За дресинга -  2 с.л. кисело мляко,  1 ч.л. хрян ,1 ч.л. мед  или захар ,1 ч.л. лимонов сок ,1 щип. сол , 1 щип. черен пипер ,10 г каперси .Айсбергът и червеното маруля зеле  се накъсват на едри парчета и се поставят в салатена купа..Добавяме нарязаната на полумесеци  краставица ,на ленти моркова и пресният лук .Отделно се приготвя дресинг: смесват се киселото мляко , хрянът , медът  и лимоновият сок , и се разбъркват в блендер, заедно със сол и черен пипер на вкус.Тя се залива с получения дресинг и отгоре се поръсва с каперси .Тази чудесна салатка я научих от сайтьт 1001 РЕЦЕПТИ ,имат божествени неща които тьрпят замени на продукти както в случея .http://www.1001recepti.com/

Пролетна салата

  1 глава айсберг ,2- 3  пъдпъдъчени яйца ,1 краставица ,3-4 чери доматчета .Овкусяваме сьс сол ,зехтин ,оцет на вкус 

Пилешка супа


 2 бр.  пил бутчета ,2 бр. чушки (зелена и червена),1 домат ,1  морков ,1 .глава лук ,1 . картоф ,1  жълтък ,2 с.л. кисело мляко , магданоз ,черен пипер, сол ,фиде .Моркова, картофа и домата се настъргват на ренде или на много дребни кубчета . Чушките, лукът и магданозът се нарязват на ситно. В дълбока тенджера се слага да се вари пилето заедно със зеленчуците. Когато се свари пилето се изважда, обезкостява и се връща в тенджерата и добавяме фидето. Когато набъбне фидето се добавя ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол. В малка купичка се слагат жълтъка  и 2 с.л. кисело мляко, разбъркват се и със сместа се застройва супата като кьм застройката добавяме бульон за да стане с еднаква темперетура и да не се пресече

Боб по манастирски

200 г зрял боб ,2 глави лук , 2 моркова ,2  чушки  (прясна и сушена)  ,2 - 3 стръка  джоджен , 3- 4 с.л. олио, сол .За запрьжката- 1  л  доматено пюре или стерилизиран за  домат  запръжката 2 с.л. олио ,1 с.л. брашно ,1 чл червен пипер .В тенджера със студена вода сложете боба да заври заедно с 1 глава нарязан на едро лук. Щом заври се прибавят нарязаните на ситно лук, чушки и моркови. Малко преди бобът да е готов се посолява, подправя се с джоджен и шарена сол и се вари до готовност.Брашното се запържва в малко олио и към него се добавят червеният пипер и пасираният домат. Запръжката се разбърква и се сипва в боба. Ястието се вари още 15 минути 

Пълнено хлебче по Йоли


 1 малко хлебче ,кашкавал ,пушено сирене жоси  ,топено сирене жоси ,стопено масло ,чесън , сол и черен пипер на вкус ,сусам ,пресен лук ,алуминиево фолио . Нарежете хлебчето на филийки без да го прерязвате до долу. След това го срежете по същият начин и по дължина така, че да се получат квадратчета. Нарежете кашкавала ,топеното и пушеното сирене  на малки парченца спрямо разрезите, които сте направили по хляба. Сложете по малко от продуктите  във всеки процеп.От голям лист фолио направете легло за хлебчето с борд, за да може всичко, което изтича от него при печенето, да попие в долната кора. Така тя става невероятно хрупкава и ароматна.Поставете хлебчето във фолиото и заедно с него го пренесете в тава.. Разбъркайте маслото с малко пресован чесън, сусам и сол и пипер на вкус.С лъжичка нанесете по процепите. Накрая поръсете със ситно нарязан пресен лук.Изпечете хлебчето в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.

Панирана риба



  700-800 г рибно филе пангасиус или хек  ,2 бр. белтъци , 1 жьлтьк  ,1 непълна ч.ч. брашно ,1 ч  чаша бира ,сол,олио за пържене , по щипка   сол , черен пипер , чесън. мащерка ,. девесил , риган за овкусяване на самата риба . Подправките са сухи Почистената и измита риба се нарязва на филета и се  подсушава  с кухненска хартия или салфетка.. Посолява се и се овкусява с подправките които са предварително смесени и разбьркани  . Панировката -  брашното се поръсва с щипка сол и постепенно се налива от бирата,  добавят се разбитите отделно жьлтьк и белтьци на сняг докато се получи  гъстотата на палачинково тесто. Филетата се потапят в сместа и се пържат в сгорещеното олио до зачервяване - 2-3 минути на всяка страна горе долу

четвъртък, 1 март 2012 г.

Зелеви сарми с кайма и ориз

листа от кисела зелка  на които са отстранени твърдите жилки ,500 гр кайма ,200 гр ориз ,1 глава кромид лук нарязан на дребни кубчета ,1 домат ,1 ч л червен пипер ,щипка кимион и черен пипер,сол на вкус .Зарьржваме каймата и лука ,добавяме червеният пипер и домата ,кимиона и черният пипер ,ориза Добавяме вода и задушаваме   докато стане стьклен .Вземаме по льжичка от сместта и слагаме в средата на зелевият лист .Завиваме на сарми и варим в тенджера в която сме сложили кьрпа или няколко листа или в гювеч вьв фурната .Хубаво е да сложим една суха червена чушка да се вари сьс сармите - придава много хубав аромат

Яхния от свинско с картофи

500 гр.свинско месо, 700 гр картофи,1 глава лук,1 морков, 1  домат ,сол, чубрица, червен и черен пипер-на вкус,дафинов лист ,магданоз.Нарязваме лука и моркова и заедно с месото(нарязано на хапки). Слагаме на котлона с малко вода. Оставяме да се задушава до омекване на месото. След това прибавяме картофите, нарязани на кубчета, наливаме вода, колкото да покрие картофите. Подправяме със сол, чубрица, червен и черен пипер и оставяме да ври до пълното омекване на картофите. След това добавяме доматките, оставяме да поври още 5 минутки, подправяме с магданоза и сваляме от огъня.