Общо показвания

Powered By Blogger

вторник, 18 септември 2012 г.

Пита за Кръстовден /Кръсташка







600 гр брашно, 1 супена лъжица захар, 1 щипка сол, 1 чаена льжица сода за хляб, 1 супена лъжица оцет, 300 мл вода
Пресяваме брашното и правим кладенче, в което добавяме солта и захарта. В чашка слагаме оцета и добавяме содата, като шупне добавяме кьм брашното, Дабавяме хладката вода и месим. Оформяме питка и вьрху нея поставяме кръстче, слагаме в намаслена тава и печем на 150 градуса до зачервяване.

Православната църква отбелязва на 14 септември църковния празник – “Въздвижение на Светия кръст Господен”, наричан от народа Кръстовден. На Кръстовден се “осветява” семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът. На този ден се спазва строг пост. Според народните представи от Кръстовден слънцето тръгва назад, връща се към зима, нощта и денят се кръстосват.

Свещеник обикаля домовете на вярващите и ги благославя със Светия кръст, поръсвайки ги със светена вода. За празника се раздават пити под формата на житни класове за цьрквата .Тази „житна жертва“ умилостивява стихиите, за да дарят стопанина с берекет. Първото откъснато грозде се освещава в черквата и се раздава за здраве и плодородие. и като грозд за лечителя ако сме били при такьв и ни е лекувал. За вкъщи се опича Кръстова пита (кръсташка) - обреден хляб с украса от кръст върху него. Когато се съберат домашните, се разчупва над трапезата и го наричаме "Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли", цялото домочадие повтаря словата. На трапезата трябва да има пита , жито, грозде, зелник, тиква.

петък, 7 септември 2012 г.



1 кг картофи ,100 г шунка,  100 г филе , 5-6 кисели краставички ,  100 г стерилизирани печурки,1 кофичка майонеза краси , 1 морков , 200 гр.кашкавал/настърган/ ,100 г пушено сирене жоси настьргано , пьдпьдьчени яйца , сол ,черен пипер.  Сварявам картофите и ги настьргвам ,разделям сместта на две . Оформям крьг ,единият блат и го намазвам  с майонезата ,добавям филето и шунката ,киселите краставички нарязани на ивици ,гьбките кашкавала и пушеното сирене

Пълнени чушки със сирене и яйца


      10 чушки
250 г краве сирене
3 яйца
1 домат
 магданоз

5 с. л. олио
сол                                                                                                                                                 Чушките се измиват се и се почистват от семената.
Доматът се обелва и се нарязва на ситно.
Яйцата се разбиват и към тях се прибавя натрошеното сирене, нарязаният домат и 1-2 с. л. магданоз.
Чушките се посоляват отвътре леко и се пробождат близо до върха.
Напълват се със сместа и се нареждат в огнеупорна тава за печене.
По желание може по между им да се слагат резенчета от домат.
Заливат се с 5 с. л. олио.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С за 20-25 минути.
При поднасянето се поръсват със ситно нарязан магданоз.

Чушки бюрек


---                                                                                                                                                             10 печени и обелени червени пиперки
  2яйца
200 г сирене
магданоз
копър

скилидка чесън

За панировката

2 яйца
брашно
галета
олио за пържене.

Сиренето се натрошава и се обърква с  копъра и магданоза  нарязани  на ситно и пресованата скилидка чесън  .Всичко се смесва с  с  разбити яйца.Почистените чушки се пьлнят с приготвената пльнка. Овалват се в брашно,яйце и галета.Пържат се в сгорещено олио

четвъртък, 6 септември 2012 г.

Солена торта мишки


1 кг картофи ,100 г шунка,  100 г филе , 5-6 кисели краставички ,  100 г стерилизирани печурки,1 кофичка майонеза краси , 1 морков , 200 гр.кашкавал/настърган/ ,100 г пушено сирене жоси настьргано , пьдпьдьчени яйца , сол ,черен пипер.  Сварявам картофите и ги настьргвам ,разделям сместта на две . Оформям крьг ,единият блат и го намазвам  с майонезата ,добавям филето и шунката ,киселите краставички нарязани на ивици ,гьбките кашкавала и пушеното сирене .Добавям другата част от картофите и оформям пита която можем да порьсим с кашкавал или жьлтьк  в която пробивам няколко дупки за мишлетата които правим от пьдпьдьчени яйца - за очички и носле зьрна черен пипер и морков за уши и опашки

Черногорска царевична пита оформена като книжка

  500 г царевичен грис
2 ч. ч. брашно
5 яйца
200 г заквасена сметана
200 г кисело мляко
4 ч. ч. газирана вода
1 пакетче бакпулвер
1 ч. л. сол
краве масло за намазване                                                                                                                       В купа се смесват грисът, брашното, бакпулвера и яйцата. Добавя се газираната вода и сместа се оставя да шупне за 10 минути.  Киселото мляко, сметаната и солта се разбъркват в купа и се добавят към брашнената смес. Разбърква се с телена бъркалка, за да не се получат бучки.Оформя се меко тесто което оставяме да втаса ,когато е готово слагаме в намазнена тавичка и печем на 180 градуса до готовност.Изт -  Иван Звездев

Пита рибки





                                                                                                                                                                  1 кг бяло брашно
1 кубче мая
1 щипка сол
3 яйца
400 мл хладка вода

1/2 ч. л. захар
100 г разтопено масло (олио)
брашно за месенето . В дълбока и широка купа се пресява брашното. Маята се слага в купа заедно със захарта и 100 мл хладка вода. Оставя се за около 10 минути.
В купата с брашното се прави кладенче, където се сипват две от яйцата и белтъкът от третото (жълтъкът се отделя за намазване). Разтворената мая се добавя към яйцата и брашното заедно със солта и 1 с. л. мазнина. Постепенно се налива вода, докато брашното я поеме. Тестото се замесва, като се събира малко по малко с пръсти, за да стане на топка. Изважда се от купата и се доизмесва на плот (маса). За да не залепва при месене, плотът се намазва леко с малко от мазнината и се поръсва с брашно.
Когато тестото е готово, се връща в купата, покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса за 30 минути. Подготвя се кръгла тава за печене, на която дъното и страните се намазват. Питката се намазва с разбития жълтък. Пече се 15 минути в загрята на 200 градуса фурна (най-напред само отдолу, за да се вдигне добре), след това се включва отгоре за още около 15 минути.

Царевичен хляб[



500 г брашно ,  250 г царевичен грис за качамак  ,   1 кубче жива мая (42 г)  ,1 ч. л. захар ,  1 с. л.  сол ,  4–5 с .л.  олио ,  400 мл топла вода .Маята се смесва с малко от водата, захарта и малко от брашното. Оставя се да шупне на топло. Брашното и грисът се разбъркват в купа и се прави кладенче. В него се изсипва шупналата мая,  солта, 3–4 с. л. олио  и останалата вода.Замесва се меко и еластично тесто. Премества се в набрашнена купа и отгоре се слага намазнено фолио за свежо съхранение. Оставя се да втаса, докато удвои обема си (около 1 час). Втасалото тесто се  се оформя на  хлябо. Слага се в намазнена тава, поръсена с царевичен грис . Оставя се да втаса   Намазваме  се със олио , размесено с вода и се пече  в загрята на 220 градуса фурна за 15 минути.Хлябът се оставя да почине за малко преди да се нареже.

сряда, 5 септември 2012 г.

Свинско варено

                                                                                                                                                                    1 кг свинско  месо ,   3-4 бр. картофи ,2-3 бр. моркови,  целина ,  сол , черен пипер ,  бахар ,1 глава лук.Месото се сварява . В прецеденият бульон се слагат на едро зеленчуците и се варят с парченцата месо. Накрая се добавя целината ,бахара и  черният пипер.