Общо показвания

Powered By Blogger

неделя, 23 декември 2012 г.

Содена елхичка

                                                                        

                                                                                                                                                                                              2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
Содата се погасява в оцета .Брашното се пресява и се прави кладенче в което сипваме солта ,олиото ,кваста и добавяме хладка вода .Замесваме меко тесто и го оформяме .Печем спрямо фурната до готовност

Иглу от сирена

                                                                                 
200 гр краве сирене , 100 гр крема сирене , 50 гр масло .Намачкваме краве сиренето ,добавяме кремата и маслото и омесваме до хомогенност . По желание подправяме с черен пипер и пресован чесън

събота, 15 декември 2012 г.

Дядо Коледа - содена фокача

                                              


Содена фокача Дядо Коледа  за Бьдни вечер
750 гр брашно
250 гр кисело мляко
1чл сол
1 чл сода
Около 300 мл топла вода



Смесете содата с киселото мляко. Изсипете брашното в широк съд, удобен за месене. Направете кладенче по средата и сипете киселото мляко. Започнете да смесвате млякото с брашното с едната ръка и сипвайте по-малко вода с другата. Омесете меко, нелепкаво тесто с дебелина около два пръста. Оформя де и се пече до готовност

Постни зелеви сарми за Бъдни вечер

 - Продукти:
10-15 листа от кисела зелка
2 глави кромид лук
1 чаша ориз
2 червени домата - пресни или от консерва

1 чаена лъжица стрита чубрица
1 кафена лъжица смлян черен и червен пипер
2 сухи червени чушки,
1 морков,сол
олио Приготвяне:
Нарежете на ситно лука и настържете моркова. Посолете на вкус и запържете сместта в олиото.Когато лукът омекне  прибавете ориза. Той трябва предварително да е позчистен и измит .След това прибавете обелените и настъргани домати, черния и червен пипер, чубрицата и нарязаните на дребно сухи чушки  (предварително  накиснали в топла вода, за да омекнат) .
Разбъркайте добре сместта. След това с нея завейте зелевите сарми .На дъното на тенджерата сложете няколко листа кисело зеле.Залейте сармите с равни части вода и зелев сок или само с топла вода и ги продупчете с игла . Течността трябва да покрие изцяло сармите.
Варете на тих огън или вгювеч във фурната , докато зелевите листа омекнат .

Пълнени чушки с боб за Бъдни вечер






     2 чаени чаши зрял боб
10 -12 сухи червени чушки
2 глави кромид лук
1 супена лъжица брашно
1 супена лъжица нарязан магданоз

1 чаена лъжичка чубрица
1 чаена лъжичка червен пипер
1 супена лъжица стрит джоджен
1 чаена лъжичка смлян черен пипер
2 домата от буркан или салца ,сол на вкус Бобът се почиства, измива и се накисва поне за 6 часа . Варим на тих огън до омекване(добавям и сухите чушки ), след като се свари се отцежда от водата и се оставя настрана. Лукът се обелва, нарязва се на ситно и се запържва в олио до златисто,добават се доматите нарязани на ситно .След това прибавяме   брашното и отново се запържва до златисто, слагат се червеният пипер и боба, разбърква се добре и се отстранява от огъня. Добавят се джоджена, магданоза, чубрицата, черният пипер и сол на вкус, всичко се разбърква добре. Със сместа се пълнят чушките. Напълнените чушки се подреждат в намазана с олио тава, слага се 1 чаена чаша вода и се пекат на умерена фурна