5 кг камби ,3 кг моркови ,4 големи зелки ,10 кг карфиол (при нас карфиольт е 3 кг повече тьй като много го харесваме )1 врьзка целина ,черен пипер ,бахар ,дафинов лист . За маринатата (40 буркана )- 1 л олио ,2 л оцет ,1 800 гр захар ,700 гр сол .Зеленчуците се нарязват на едро .В голяма тенджера се слагат продуктите за маринатата и се кипват .С готовата марината се заливат зеленчуците и се оставят да престоят 12 часа като периодично се разбьркват .Пьлни се в буркани които изваряваме за няколко минути или консервираме с 2 аспирина или доктор йоткер
понеделник, 12 ноември 2012 г.
Царска туршия
5 кг камби ,3 кг моркови ,4 големи зелки ,10 кг карфиол (при нас карфиольт е 3 кг повече тьй като много го харесваме )1 врьзка целина ,черен пипер ,бахар ,дафинов лист . За маринатата (40 буркана )- 1 л олио ,2 л оцет ,1 800 гр захар ,700 гр сол .Зеленчуците се нарязват на едро .В голяма тенджера се слагат продуктите за маринатата и се кипват .С готовата марината се заливат зеленчуците и се оставят да престоят 12 часа като периодично се разбьркват .Пьлни се в буркани които изваряваме за няколко минути или консервираме с 2 аспирина или доктор йоткер
вторник, 18 септември 2012 г.
Пита за Кръстовден /Кръсташка
600 гр брашно, 1 супена лъжица захар, 1 щипка сол, 1 чаена льжица сода за хляб, 1 супена лъжица оцет, 300 мл вода
Пресяваме брашното и правим кладенче, в което добавяме солта и
захарта. В чашка слагаме оцета и добавяме содата, като шупне добавяме
кьм брашното, Дабавяме хладката вода и месим. Оформяме питка и вьрху нея
поставяме кръстче, слагаме в намаслена тава и печем на 150 градуса до
зачервяване.Православната църква отбелязва на 14 септември църковния празник – “Въздвижение на Светия кръст Господен”, наричан от народа Кръстовден. На Кръстовден се “осветява” семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът. На този ден се спазва строг пост. Според народните представи от Кръстовден слънцето тръгва назад, връща се към зима, нощта и денят се кръстосват.
Свещеник обикаля домовете на вярващите и ги благославя със Светия кръст, поръсвайки ги със светена вода. За празника се раздават пити под формата на житни класове за цьрквата .Тази „житна жертва“ умилостивява стихиите, за да дарят стопанина с берекет. Първото откъснато грозде се освещава в черквата и се раздава за здраве и плодородие. и като грозд за лечителя ако сме били при такьв и ни е лекувал. За вкъщи се опича Кръстова пита (кръсташка) - обреден хляб с украса от кръст върху него. Когато се съберат домашните, се разчупва над трапезата и го наричаме "Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли", цялото домочадие повтаря словата. На трапезата трябва да има пита , жито, грозде, зелник, тиква.
петък, 7 септември 2012 г.
Пълнени чушки със сирене и яйца
10 чушки
250 г краве сирене
3 яйца
1 домат
магданоз
5 с. л. олио
сол Чушките се измиват се и се почистват от семената.
Доматът се обелва и се нарязва на ситно.
Яйцата се разбиват и към тях се прибавя натрошеното сирене, нарязаният домат и 1-2 с. л. магданоз.
Чушките се посоляват отвътре леко и се пробождат близо до върха.
Напълват се със сместа и се нареждат в огнеупорна тава за печене.
По желание може по между им да се слагат резенчета от домат.
Заливат се с 5 с. л. олио.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С за 20-25 минути.
При поднасянето се поръсват със ситно нарязан магданоз.
сол Чушките се измиват се и се почистват от семената.
Доматът се обелва и се нарязва на ситно.
Яйцата се разбиват и към тях се прибавя натрошеното сирене, нарязаният домат и 1-2 с. л. магданоз.
Чушките се посоляват отвътре леко и се пробождат близо до върха.
Напълват се със сместа и се нареждат в огнеупорна тава за печене.
По желание може по между им да се слагат резенчета от домат.
Заливат се с 5 с. л. олио.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С за 20-25 минути.
При поднасянето се поръсват със ситно нарязан магданоз.
Чушки бюрек
--- 10 печени и обелени червени пиперки
2яйца
200 г сирене
магданоз
копър
скилидка чесън
За панировката
2 яйца
брашно
галета
олио за пържене.
Сиренето се натрошава и се обърква с копъра и магданоза нарязани на ситно и пресованата скилидка чесън .Всичко се смесва с с разбити яйца.Почистените чушки се пьлнят с приготвената пльнка. Овалват се в брашно,яйце и галета.Пържат се в сгорещено олио
За панировката
2 яйца
брашно
галета
олио за пържене.
Сиренето се натрошава и се обърква с копъра и магданоза нарязани на ситно и пресованата скилидка чесън .Всичко се смесва с с разбити яйца.Почистените чушки се пьлнят с приготвената пльнка. Овалват се в брашно,яйце и галета.Пържат се в сгорещено олио
четвъртък, 6 септември 2012 г.
Солена торта мишки
1 кг картофи ,100 г шунка, 100 г филе , 5-6 кисели краставички , 100 г стерилизирани печурки,1 кофичка майонеза краси , 1 морков , 200 гр.кашкавал/настърган/ ,100 г пушено сирене жоси настьргано , пьдпьдьчени яйца , сол ,черен пипер. Сварявам картофите и ги настьргвам ,разделям сместта на две . Оформям крьг ,единият блат и го намазвам с майонезата ,добавям филето и шунката ,киселите краставички нарязани на ивици ,гьбките кашкавала и пушеното сирене .Добавям другата част от картофите и оформям пита която можем да порьсим с кашкавал или жьлтьк в която пробивам няколко дупки за мишлетата които правим от пьдпьдьчени яйца - за очички и носле зьрна черен пипер и морков за уши и опашки
Черногорска царевична пита оформена като книжка

2 ч. ч. брашно
5 яйца
200 г заквасена сметана
200 г кисело мляко
4 ч. ч. газирана вода
1 пакетче бакпулвер
1 ч. л. сол
краве масло за намазване В купа се смесват грисът, брашното, бакпулвера и яйцата. Добавя се газираната вода и сместа се оставя да шупне за 10 минути. Киселото мляко, сметаната и солта се разбъркват в купа и се добавят към брашнената смес. Разбърква се с телена бъркалка, за да не се получат бучки.Оформя се меко тесто което оставяме да втаса ,когато е готово слагаме в намазнена тавичка и печем на 180 градуса до готовност.Изт - Иван Звездев
Абонамент за:
Публикации (Atom)