
четвъртък, 16 август 2012 г.
Картофени кюфтета

Френска франзела

Така оформените франзели сложете в тава с хартия за печене, поръсена с брашно. Направете по повърхността им по няколко леки прореза с остър и намазнен нож. Оставете франзелите да починат за 10-15 минути.В умерено загряна фурна сложете на дъното огнеупорна купичка с вода и сложете франзелите да се изпекат.
понеделник, 13 август 2012 г.
Слоесто хлебче
слоесто хлебче от Емилия Таракчиева-Продукти:
300 мл топличка вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
500 г брашно
10 г прясна мая
50 г разтопено масло1. Замесете меко тесто . Завийте го и го оставете да втаса за около час на топло.
2. Разточете тестото на правоъгълник. Намажете го с масло. Разделете го на 3 ленти.Сложете ги една върху друга.Нарежете ги на правоъгълници.Подредете ги изправени в намазана с масло форма за кекс. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат отново.Намажете хлебчето с останалото масло. Печете го в предварително загрята на 180 С фурна за 30-40 минути. Не забравяйте да сложите съд с вода на дъното на фурната.Това хлебче няма нужда да се реже на филийки, само се дели.
неделя, 27 май 2012 г.
Ягодови мъфини
300 гр брашно
1 бакпулвер (10 гр.)
2 яйца
100-150 гр. захар
12о мл кисело мляко
150 мл прясно
90 мл олио
ванилия
10 броя ягоди нарязани на парченца
Спазва се правилото за смесване на сухите и мокрите съставки отделно,ягодите са при мокрите.
Това е!Пекат се 15 мин на 180 градуса в предварително загрята фурна. рецептата е от бг мама и е много яка ,много са вкусни
1 бакпулвер (10 гр.)
2 яйца
100-150 гр. захар
12о мл кисело мляко
150 мл прясно
90 мл олио
ванилия
10 броя ягоди нарязани на парченца
Спазва се правилото за смесване на сухите и мокрите съставки отделно,ягодите са при мокрите.
Това е!Пекат се 15 мин на 180 градуса в предварително загрята фурна. рецептата е от бг мама и е много яка ,много са вкусни
Тестени облачета
Продукти:
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 яйце
2 с.л. олио
1 пак. суха мая
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
4 ч.ч. брашно
1 ч.ч. настърган кашкавал
Ароматна смес:
4 с.л. разтопено масло
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. мащерка
1/3 ч.ч. нарязан магданоз
Всички продукти се забъркват на меко тесто, което се оставя да втаса. Разделя се на около 60 малки топки.
Маслото се смесва с подправките в купа.
Кръгла форма за печене се намаслява добре.
Всяко топче от тестото се овалва в ароматната смес и се поставят в тавата на два реда, като втория ред топчета се слагат между тези от първия, а не точно едно върху друго. Покрива се и се оставя да втаса, докато увеличи двойно обема си.
Фурната се загрява до 190градуса, пече се около 30-35 мин, докато придобие златист цвят.
неделя, 20 май 2012 г.
вторник, 1 май 2012 г.
Солен кекс
Рецептата е на Иван Звездев
Продукти: 300 г брашно, 4 яйца, 200 г кисело мляко, 1 чл сода, 100 г маргарин, 2 чл ким
Приготвяне: В пресятото брашно прибавяме яйцата и киселото мляко със содата, разбъркваме добре и добавяме разтопения маргарин. После добавяме лъжичките ким. Изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма и печем 10 мин. в зарята на 200 градуса фурна, после намаляваме на 180 градуса и печем още около 25-30 мин. Изваждаме от формата следкато изстине.
Продукти: 300 г брашно, 4 яйца, 200 г кисело мляко, 1 чл сода, 100 г маргарин, 2 чл ким
Приготвяне: В пресятото брашно прибавяме яйцата и киселото мляко със содата, разбъркваме добре и добавяме разтопения маргарин. После добавяме лъжичките ким. Изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма и печем 10 мин. в зарята на 200 градуса фурна, после намаляваме на 180 градуса и печем още около 25-30 мин. Изваждаме от формата следкато изстине.
Абонамент за:
Публикации (Atom)