Общо показвания

Powered By Blogger

четвъртък, 16 август 2012 г.

Картофени кюфтета




1 кг картофи,300 г сирене, 1 средна глава червен лук,1 яйце, магданоз , сол,черен пипер,брашно.Сварявам картофите с обелките ,когато са готови още топли ги намачквам и ги оставям изстинат .Добавям сиренето ,лукът ,яйцето ,магданозьт ,солта и черният пипер.Оформям на кюфтенца ,които овалвам в брашно. Пържа в силно сгорещено олио                                             

Френска франзела


                                                                                                        500 гр брашно ,1ч чаша хладка вода ,20 гр жива мая,1сл захар ,1 сл сол,3 с л олио.Разтворете маята в хладката вода, заедно със захарта и 2 с.л. брашно. Разбъркайте, поръсете в брашно леко отгоре и оставете да втаса на топло. След като брашното отгоре се напука, значи е готово. 
Останалото брашно пресейте в тава и добавете солта. В кладенче по средата сипете готовата закваска и замесете постепенно меко тесто. В самия край на месенето добавете и зехтина. Така приготвеното тесто прехвърлете в намазнена леко купа и покрийте с домакинско фолио. Оставете да втаса на топло за 40-45 минути - до удвояване на обема. От готовото тесто направете 2 правоъгълника, всеки завийте на руло и го изтънете с ръце на франзела. 
Така оформените франзели сложете в тава с хартия за печене, поръсена с брашно. Направете по повърхността им по няколко леки прореза с остър и намазнен нож. Оставете франзелите да починат за 10-15 минути.В умерено загряна фурна сложете на дъното огнеупорна купичка с вода и сложете франзелите да се изпекат.

понеделник, 13 август 2012 г.

Слоесто хлебче

слоесто хлебче от -Продукти:

300 мл топличка вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
500 г брашно
10 г прясна мая

50 г разтопено масло1. Замесете меко тесто . Завийте го и го оставете да втаса за около час на топло. 
2. Разточете тестото на правоъгълник. Намажете го с масло. Разделете го на 3 ленти.Сложете ги една върху друга.Нарежете ги на правоъгълници.Подредете ги изправени в намазана с масло форма за кекс. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат отново.Намажете хлебчето с останалото масло. Печете го в предварително загрята на 180 С фурна за 30-40 минути. Не забравяйте да сложите съд с вода на дъното на фурната.Това хлебче няма нужда да се реже на филийки, само се дели.

неделя, 27 май 2012 г.

Ягодови мъфини



300 гр брашно
1 бакпулвер (10 гр.)
2 яйца
100-150 гр. захар
12о мл кисело мляко
150 мл прясно
90 мл олио
ванилия
10 броя ягоди нарязани на парченца

Спазва се правилото за смесване на сухите и мокрите съставки отделно,ягодите са при мокрите.
Това е!Пекат се 15 мин на 180 градуса в
предварително загрята фурна. рецептата е от бг мама и е много яка ,много са вкусни

Тестени облачета



Продукти:

1 1/2 ч.ч. прясно мляко

1 яйце

2 с.л. олио

1 пак. суха мая

1 с.л. захар

2 ч.л. сол

4 ч.ч. брашно

1 ч.ч. настърган кашкавал

Ароматна смес:

4 с.л. разтопено масло

1 ч.л. чубрица

1 ч.л. мащерка

1/3 ч.ч. нарязан магданоз

Всички продукти се забъркват на меко тесто, което се оставя да втаса. Разделя се на около 60 малки топки.

Маслото се смесва с подправките в купа.

Кръгла форма за печене се намаслява добре.

Всяко топче от тестото се овалва в ароматната смес и се поставят в тавата на два реда, като втория ред топчета се слагат между тези от първия, а не точно едно върху друго. Покрива се и се оставя да втаса, докато увеличи двойно обема си.

Фурната се загрява до 190градуса, пече се около 30-35 мин, докато придобие златист цвят.

вторник, 1 май 2012 г.

Солен кекс




Рецептата е на Иван Звездев
Продукти: 300 г брашно, 4 яйца, 200 г кисело мляко, 1 чл сода, 100 г маргарин,  2 чл ким
Приготвяне: В пресятото брашно прибавяме яйцата и киселото мляко със содата, разбъркваме добре и добавяме разтопения маргарин. После добавяме лъжичките ким. Изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма и печем 10 мин. в зарята на 200 градуса фурна, после намаляваме на 180 градуса и печем още около 25-30 мин. Изваждаме от формата следкато изстине.