500 гр брашно ,1ч чаша хладка вода ,20 гр жива мая,1сл захар ,1 сл сол,3 с л олио.Разтворете маята в хладката вода, заедно със захарта и 2 с.л. брашно. Разбъркайте, поръсете в брашно леко отгоре и оставете да втаса на топло.След като брашното отгоре се напука, значи е готово.
Останалото брашно пресейте в тава и добавете солта. В кладенче по средата сипете готовата закваска и замесете постепенно меко тесто.В самия край на месенето добавете и зехтина. Така приготвеното тесто прехвърлете в намазнена леко купа и покрийте с домакинско фолио. Оставете да втаса на топло за 40-45 минути - до удвояване на обема.От готовото тесто направете 2 правоъгълника, всеки завийте на руло и го изтънете с ръце на франзела. Така оформените франзели сложете в тава с хартия за печене, поръсена с брашно.Направете по повърхността им по няколко леки прореза с остър и намазнен нож. Оставете франзелите да починат за 10-15 минути.В умерено загряна фурна сложете на дъното огнеупорна купичка с вода и сложете франзелите да се изпекат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар