сряда, 5 септември 2012 г.
събота, 25 август 2012 г.
Пита Роза
2 яйца,1 кофичка кисело мляко (400 мл) или 1/2 л прясно мляко 1 с.л. захар 3 с.л. олио 1 пакетче краве масло (125 гр) 1 кг брашно, замесва се меко еластично тесто1 кубче мая (40 гр)
Приготвяне
Разбъркайте маята с малко брашно, захарта и малко хладка вода
така, че да се получи кашичка и оставете да бухне. Разтопете маслото Пресейте
брашното със солта, направете кладенче в средата, добавете леко
разбитите яйца(отделете един жълтък за намазване), киселото мляко, 3-те
супени лъжици олио. Добавете маята и замесете средно твърдо тесто. Оставете питката да
втаса,когато е готова премесете ,оформете и намажете отгоре с отделения жълтък, разбит с 1 ч.л. вода или олио
и след това изпечете в умерена фурна за около 45 минути.
Бирен хляб
200 мл бира
350 г брашно
2 ч. л. мед
2 ч. л. сол
7 г прясна мая
350 г брашно
2 ч. л. мед
2 ч. л. сол
7 г прясна мая
или 2 и 1/2 ч. л. суха мая
1 с. л. олио Брашното се пресява в купа. Добавят маята, меда и бирата (стайна температура).
Омесва се еластично тесто, като накрая се прибавят солта и олиото. Купата се покрива и се оставя на топло място за 1 час. Втасалото тесто се премесва. В намаслена тава (хартия за печене) се оформя хляба.
По желание се поръсва с брашно и ленени семки и се оставя за още 15 минути. Фурната се загрява на 180 С.
Биреният хляб се пече 35 минути.
1 с. л. олио Брашното се пресява в купа. Добавят маята, меда и бирата (стайна температура).
Омесва се еластично тесто, като накрая се прибавят солта и олиото. Купата се покрива и се оставя на топло място за 1 час. Втасалото тесто се премесва. В намаслена тава (хартия за печене) се оформя хляба.
По желание се поръсва с брашно и ленени семки и се оставя за още 15 минути. Фурната се загрява на 180 С.
Биреният хляб се пече 35 минути.
понеделник, 20 август 2012 г.
четвъртък, 16 август 2012 г.
Картофени кюфтета

Френска франзела

Така оформените франзели сложете в тава с хартия за печене, поръсена с брашно. Направете по повърхността им по няколко леки прореза с остър и намазнен нож. Оставете франзелите да починат за 10-15 минути.В умерено загряна фурна сложете на дъното огнеупорна купичка с вода и сложете франзелите да се изпекат.
понеделник, 13 август 2012 г.
Слоесто хлебче
слоесто хлебче от Емилия Таракчиева-Продукти:
300 мл топличка вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
500 г брашно
10 г прясна мая
50 г разтопено масло1. Замесете меко тесто . Завийте го и го оставете да втаса за около час на топло.
2. Разточете тестото на правоъгълник. Намажете го с масло. Разделете го на 3 ленти.Сложете ги една върху друга.Нарежете ги на правоъгълници.Подредете ги изправени в намазана с масло форма за кекс. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат отново.Намажете хлебчето с останалото масло. Печете го в предварително загрята на 180 С фурна за 30-40 минути. Не забравяйте да сложите съд с вода на дъното на фурната.Това хлебче няма нужда да се реже на филийки, само се дели.
Абонамент за:
Публикации (Atom)