неделя, 23 декември 2012 г.
събота, 15 декември 2012 г.
Дядо Коледа - содена фокача
Содена фокача Дядо Коледа за Бьдни вечер
750 гр брашно
250 гр кисело мляко
1чл сол
1 чл сода
Около 300 мл топла вода
Смесете содата с киселото мляко. Изсипете брашното в широк съд, удобен
за месене. Направете кладенче по средата и сипете киселото мляко.
Започнете да смесвате млякото с брашното с едната ръка и сипвайте
по-малко вода с другата. Омесете меко, нелепкаво тесто с дебелина
около два пръста. Оформя де и се пече до готовност
Смесете содата с киселото мляко. Изсипете брашното в широк съд, удобен за месене. Направете кладенче по средата и сипете киселото мляко. Започнете да смесвате млякото с брашното с едната ръка и сипвайте по-малко вода с другата. Омесете меко, нелепкаво тесто с дебелина около два пръста. Оформя де и се пече до готовност
Постни зелеви сарми за Бъдни вечер
- Продукти:
10-15 листа от кисела зелка
2 глави кромид лук
1 чаша ориз
2 червени домата - пресни или от консерва
1 чаена лъжица стрита чубрица
1 кафена лъжица смлян черен и червен пипер
2 сухи червени чушки,
1 морков,сол
олио Приготвяне:
Нарежете на ситно лука и настържете моркова. Посолете на вкус и запържете сместта в олиото.Когато лукът омекне прибавете ориза. Той трябва предварително да е позчистен и измит .След това прибавете обелените и настъргани домати, черния и червен пипер, чубрицата и нарязаните на дребно сухи чушки (предварително накиснали в топла вода, за да омекнат) .
Разбъркайте добре сместта. След това с нея завейте зелевите сарми .На дъното на тенджерата сложете няколко листа кисело зеле.Залейте сармите с равни части вода и зелев сок или само с топла вода и ги продупчете с игла . Течността трябва да покрие изцяло сармите.
Варете на тих огън или вгювеч във фурната , докато зелевите листа омекнат .
10-15 листа от кисела зелка
2 глави кромид лук
1 чаша ориз
2 червени домата - пресни или от консерва
1 чаена лъжица стрита чубрица
1 кафена лъжица смлян черен и червен пипер
2 сухи червени чушки,
1 морков,сол
олио Приготвяне:
Нарежете на ситно лука и настържете моркова. Посолете на вкус и запържете сместта в олиото.Когато лукът омекне прибавете ориза. Той трябва предварително да е позчистен и измит .След това прибавете обелените и настъргани домати, черния и червен пипер, чубрицата и нарязаните на дребно сухи чушки (предварително накиснали в топла вода, за да омекнат) .
Разбъркайте добре сместта. След това с нея завейте зелевите сарми .На дъното на тенджерата сложете няколко листа кисело зеле.Залейте сармите с равни части вода и зелев сок или само с топла вода и ги продупчете с игла . Течността трябва да покрие изцяло сармите.
Варете на тих огън или вгювеч във фурната , докато зелевите листа омекнат .
Пълнени чушки с боб за Бъдни вечер
2 чаени чаши зрял боб
10 -12 сухи червени чушки
2 глави кромид лук
1 супена лъжица брашно
1 супена лъжица нарязан магданоз
1 чаена лъжичка чубрица
1 чаена лъжичка червен пипер
1 супена лъжица стрит джоджен
1 чаена лъжичка смлян черен пипер
2 домата от буркан или салца ,сол на вкус Бобът се почиства, измива и се накисва поне за 6 часа . Варим на тих огън до омекване(добавям и сухите чушки ), след като се свари се отцежда от водата и се оставя настрана. Лукът се обелва, нарязва се на ситно и се запържва в олио до златисто,добават се доматите нарязани на ситно .След това прибавяме брашното и отново се запържва до златисто, слагат се червеният пипер и боба, разбърква се добре и се отстранява от огъня. Добавят се джоджена, магданоза, чубрицата, черният пипер и сол на вкус, всичко се разбърква добре. Със сместа се пълнят чушките. Напълнените чушки се подреждат в намазана с олио тава, слага се 1 чаена чаша вода и се пекат на умерена фурна
понеделник, 12 ноември 2012 г.
Царска туршия
5 кг камби ,3 кг моркови ,4 големи зелки ,10 кг карфиол (при нас карфиольт е 3 кг повече тьй като много го харесваме )1 врьзка целина ,черен пипер ,бахар ,дафинов лист . За маринатата (40 буркана )- 1 л олио ,2 л оцет ,1 800 гр захар ,700 гр сол .Зеленчуците се нарязват на едро .В голяма тенджера се слагат продуктите за маринатата и се кипват .С готовата марината се заливат зеленчуците и се оставят да престоят 12 часа като периодично се разбьркват .Пьлни се в буркани които изваряваме за няколко минути или консервираме с 2 аспирина или доктор йоткер
вторник, 18 септември 2012 г.
Пита за Кръстовден /Кръсташка
600 гр брашно, 1 супена лъжица захар, 1 щипка сол, 1 чаена льжица сода за хляб, 1 супена лъжица оцет, 300 мл вода
Пресяваме брашното и правим кладенче, в което добавяме солта и
захарта. В чашка слагаме оцета и добавяме содата, като шупне добавяме
кьм брашното, Дабавяме хладката вода и месим. Оформяме питка и вьрху нея
поставяме кръстче, слагаме в намаслена тава и печем на 150 градуса до
зачервяване.Православната църква отбелязва на 14 септември църковния празник – “Въздвижение на Светия кръст Господен”, наричан от народа Кръстовден. На Кръстовден се “осветява” семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът. На този ден се спазва строг пост. Според народните представи от Кръстовден слънцето тръгва назад, връща се към зима, нощта и денят се кръстосват.
Свещеник обикаля домовете на вярващите и ги благославя със Светия кръст, поръсвайки ги със светена вода. За празника се раздават пити под формата на житни класове за цьрквата .Тази „житна жертва“ умилостивява стихиите, за да дарят стопанина с берекет. Първото откъснато грозде се освещава в черквата и се раздава за здраве и плодородие. и като грозд за лечителя ако сме били при такьв и ни е лекувал. За вкъщи се опича Кръстова пита (кръсташка) - обреден хляб с украса от кръст върху него. Когато се съберат домашните, се разчупва над трапезата и го наричаме "Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли", цялото домочадие повтаря словата. На трапезата трябва да има пита , жито, грозде, зелник, тиква.
Абонамент за:
Публикации (Atom)