Общо показвания

Powered By Blogger

понеделник, 28 януари 2013 г.

Болярска питка


400 мл. хладка вода
1 кг брашно
4 яйца единият жълтък отделяме за намазване(аз сложих 4 яйца вместо 3)
1 кубче мая за тесто
125 г масло
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
сусам за декорация                                                                                                                          http://zi4e57.blogspot.com/2012/02/blog-post_15.htmlПРИГОТВЯНЕ
В дълбока купа изсипваме брашното.
Правим кладенче по средата, счупваме яйцата, като отделяме един от жълтъците.
В друг съд разбъркваме маята, солта и захарта. (аз разтворих маята в топлата вода)
След като се разтворят, изсипваме в купата с брашното.
Добавяме около 400 мл хладка вода, разбъркваме до средно меко тесто.
(Моето тесто месих в машината.)
Разрязваме го на 4 части, омесваме всяко парче поотделно.
Покриваме тестото с кърпа докато втаса.
Разточваме всяко парче на кора с големината на тавата, в която ще печем.
В отделен съд разтопяваме маслото.
Намасляваме тавата, поръсваме дъното с брашно.
Поставяме първата кора, намазваме я обилно с масло.
Повтаряме действието и с останалите парчета.(На едната кора поръсих с маково семе)
Увиваме на руло четирите кори, като издърпваме леко.
Завиваме тестото на геврек и го оставяме в тавата да втасва.
Намазваме с жълтък, поръсваме със сусам.
Печем на 220 градуса до зачервяване и суха клечка.

2 коментара:

  1. Диди да ти е честит блога и със здраве да ни показваш хубавите си рецепти.
    Много се радвам че ви е харесала питата. Справила си се невероятно.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. http://www.blogger.com/profile/13336396099570461052 ти си муза на всяка домакиня , благодаря ти

    ОтговорИзтриване