Общо показвания

Powered By Blogger

четвъртък, 6 септември 2012 г.

Пита рибки





                                                                                                                                                                  1 кг бяло брашно
1 кубче мая
1 щипка сол
3 яйца
400 мл хладка вода

1/2 ч. л. захар
100 г разтопено масло (олио)
брашно за месенето . В дълбока и широка купа се пресява брашното. Маята се слага в купа заедно със захарта и 100 мл хладка вода. Оставя се за около 10 минути.
В купата с брашното се прави кладенче, където се сипват две от яйцата и белтъкът от третото (жълтъкът се отделя за намазване). Разтворената мая се добавя към яйцата и брашното заедно със солта и 1 с. л. мазнина. Постепенно се налива вода, докато брашното я поеме. Тестото се замесва, като се събира малко по малко с пръсти, за да стане на топка. Изважда се от купата и се доизмесва на плот (маса). За да не залепва при месене, плотът се намазва леко с малко от мазнината и се поръсва с брашно.
Когато тестото е готово, се връща в купата, покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса за 30 минути. Подготвя се кръгла тава за печене, на която дъното и страните се намазват. Питката се намазва с разбития жълтък. Пече се 15 минути в загрята на 200 градуса фурна (най-напред само отдолу, за да се вдигне добре), след това се включва отгоре за още около 15 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар