Общо показвания

Powered By Blogger

сряда, 20 август 2014 г.

Питка с лимонада


4 бр. яйца
1 кубче
1 с.л. сол
500 мл жълта лимонада
малко вода за размиване на маята
около 200 г мас или масло
брашно за твърдо тесто
1 бр. жълтък за намазване От продуктите се меси малко по-твърдо тесто, оставя се да втаса. След това се премесва още веднъж . Затопля се маслото и се облива тавата, в която ще се пече питката с мазнина. Оформяме питата .Мажем със жълтък разтворен с малко прясно мляко. Оставяме да втаса. Пече се на 180 С във фурната. Като се извади се напръсква с вода и покрива с кърпа.

Пита за Петковден




1 кг брашно
200 мл прясно мляко 200 мл хладка вода
2 яйца
1 с.л и( 1 чл за маята ) захар
3 с.л олио
1 с.л сол
мая, колкото орех /20 г/Маята разтваряме в прясното мляко с 1 л захар и оставяме да шупне . Пресяваме брашното и разбъркваме със солта и захарта.Добавяме маята , едното яйце и единият белтък (жълтъкът ни е за намазване накрая на питата ) олиото и хладката вода .Замесваме меко тесто което намазваме с олио и оставяме да втаса на топло .Oформяме питата и намазваме с разбит жълтък . Печем до готовност спрямо фурната - аз на 150 градуса

Спагети болонезе :



 1 пакет спагети (450 г.)
450 гр. телешка кайма
400 гр. едро кълцани домати
1 глава лук
1 стрък целина (зелената част)
1 морков
200 мл червено вино
3 ск. чесън
50+30 мл зехтин
1 ч.л. риган
1 ч.л. захар
1/2 вр. магданоз
150 гр. сирене Пармезан или кашкавал
Чер пипер
Сол. Спагетите се слагат да врят в подходяща тенджера, така че целите да бъдат покрити с вода. Във водата се слага 1/2 - 1 с. л. сол и 2 с. л. зехтин. В тиган се слага 50 ml зехтин, в който се слага да се задушава нарязаният на ситно лук. Добавя се ситно нарязаният морков и продължава да се задушава. Добавя се и счуканият чесън. Прибавя се каймата, като се разбърква добре, за да не става на бучки и се пържи 5 - 6 мин. Добавят се доматите, нарязаната на ситно целина, риганът, магданозът, захарта и виното. Оставя се да ври на слаб огън 12 - 15 мин., като при необходимост се добавя вино. Подправя се на вкус със сол и чер пипер.
Сервира се по 2 начина:
- сварените вече спагети се изсипват в тигана и се обръщат няколко пъти, докато се хомогенизират заедно със соса.
- спагетите се навиват на гнездо и се слага в него сосът .
Поднасям със отделно настърганото сирене или кашкавал .

Пълнени картофи със ориз и стафиди



 1 ч.ч. ориз
2/3 пакетче масло
150 гр. стафиди
1 глава Лук
сол
черен пипер Нарязваме лука на ситно и го задушаваме с част от маслото и малко вода. Когато остане само на мазнина добавяме почистения и измит ориз и го запържваме до прозрачност.
Добавяме стафидите и сол.Вземаме няколко картофа които режем на половинки и издълбаваме . Пълним с оризовата смес .Наливаме 3 ч ч вода и печем в умерена фурна около 30 минути или докато водата се изпари. Накрая поръсете ориза с черен пипер и го сервирайте. Гарнитурата ми е задушени гъби с масло и сол

Спаначени гнезда


1 кг спанак,4 яйца, 1 глава лук, 1 морков,4-5 скилидки чесън,1 ч.ч. ориз, олио,сол, 1 ч.л червен пипер. Лукът нарязваме на ситно ,чесънът нарязваме на филийки , морковът настъргваме и запържваме . Добавяме предварително измитият и нарязан на едро спанак .Когато омекне спанака добавяме оризът , червеният пипер и разбъркваме .Доливаме вода ,посоляваме и оставяме на слаб огън до полуготовност на ориза . Когато ни е полуготов оризът отстраняваме от котлона и чакаме да се охлади . Приготвяме си тава , намазняваме я и от спаначената смес оформяме гнезда . Във всяко гнездо чукваме по 1 яйце . Слагаме във фурната на 180 гр до готовност на яйцето.източник - 1001 РЕЦЕПТИ

Печени тиквички със сирене и заквасена сметана

                          1 кг тиквички

 За плънката:
300 г сирене Фета
200 г заквасена сметана
1 връзка копър
черен пипер
сол

За маринатата:
5 с.л. зехтин
4 скилидки чесън
1 с.л. риган
солТиквичките се измиват и нарязват на тънки филийки по дължина. Намазват се с марината от разбитите зехтин, пресован чесън, сушен риган и сол. Пекат се на грил от двете страни до готовност. Всяка филийка се навива на ролце, в което се поставя плънка. Предястието е вкусно както топло, така и охладено.
Изт. 1001 рецепти

Патладжани с моцарела и домати-

                                                                                                                                                                  2 патладжана,
1 домат,
250 г моцарела,
босилек,
сол
Начин на приготвяне
Патладжаните се нарязват на шайби. Посоляват се и се оставят да си пуснат горчивия сок. След това се измиват и подсушават. Шайбите се нареждат в намазнена тава и се слагат в предварително загрята фурна за 15 мин. при 200 градуса. Доматът се нарязва на колелца. Когато патладжаните се опекат, заленчуковите шайби се подреждат, като между тях се слагат резени моцарела. Запичат се на фурна за 10-15 мин при 240 градуса.

Изт . 1001 рецепти